Iris دوربین مداربسته چیست؟ یکی از اجزای دوربین مداربسته است که روی لنز دوربین قرار می گیرد. نحوه عملکرد Iris مانند عنبیه چشم انسان است. این قطعه وظیفه ی کنترل میزان نور ورودی از لنز را بر عهده دارد. هر چه دهانه ی Iris بازتر باشد، میزان نور بیشتری وارد لنز دوربین می شود. در واقع هدف از به کار گیری Iris در دوربین مداربسته، جلوگیری از ثبت تصاویر بسیار روشن و یا بسیار تاریک است. در ادامه به معرفی انواع آیریس دوربین مداربسته و کاربرد آن ها می پردازیم. در این مقاله می خوانید:

  • اصلی ترین وظیفه Iris دوربین مداربسته چیست؟
  • انواع Iris دوربین مداربسته
  • کاربرد انواع Iris دوربین مداربسته

اصلی ترین وظیفه iris چیست؟

اصلی ترین وظیفه Iris دوربین مداربسته، تنظیم و کنترل میزان نور ورودی به لنز دوربین مداربسته است. این قطعه نقش بسیار مهمی در کیفیت تصویر دوربین مداربسته دارد. هنگام تصویر برداری اگر نور بیش از حد زیاد و یا کم شود، کیفیت تصویر پایین می آید. در صورتی که نور ورودی بسیار زیاد باشد، تصاویر بسیار روشن ثبت می شوند. اگر نور ورودی خیلی کم باشد، شاهد تصاویر تیره و تاریکی خواهید بود. بنابراین وجود آیریس در دوربین مداربسته، باعث کنترل میزان نور و ثبت تصاویر با کیفیت تر می شود. Iris با توجه به میزان نور محیط، باز و بسته می شود. هم چنین به مدت زمانی که طول می کشد تا دریچه دوربین یک بار باز و بسته شود، سرعت شاتر می گویند. در تنظیمات دوربین مداربسته، دریچه آیریس تحت عنوان F-Stop، قابل تنظیم است. در واقع F-Stop به میزان نوری گفته می شود که لنز قادر است از خود عبور دهد. هر چه مقدار F-Stop کمتر شود، دریچه بازتر شده و هر چه مقدار F-Stop بیشتر شود، دریچه بسته تر می شود.

انواع مختلف Iris دوربین مداربسته

تا اینجا توضیح دادیم که Iris دوربین مداربسته چیست و چه وظیفه ای دارد. در این بخش انواع آن را معرفی می کنیم. چهار نوع مختلف آیریس وجود دارد که عبارتند از:

  • آیریس ثابت (Fixed Iris)
  • آیریس دستی (Manual Iris)
  • آیریس اتوماتیک ( Auto Iris)
  • آیریس دقیق (P-Iris)

آیریس ثابت (Fixed Iris) دوربین مداربسته

در آیریس ثابت، قابلیت تنظیم میزان نور ورودی وجود ندارد. به عبارتی دریچه ای که نور از آن وارد می شود، ثابت و غیر قابل تنظیم است. تنظیمات این مدل آیریس در کارخانه تولید کننده آن اعمال می شود. در آیریس ثابت، F-Stop پایین است و به همین دلیل دهانه ی آن اغلب باز است. از این رو از دوربین های مداربسته با آیریس ثابت معمولا برای محیط های داخلی و محیط هایی که شدت نور در آن ثابت است مانند: مراکز تجاری، مسکونی، ادارات و … استفاده می شود.

آیریس دستی (Manual Iris) دوربین مداربسته

در آیریس دستی امکان تنظیم مقدار نور ورودی به صورت دستی وجود دارد. این تنظیم معمولا در زمان نصب دوربین مداربسته  که دسترسی به دوربین راحت تر است انجام می شود. توجه داشته باشید که با تغییر میزان نور در طول شبانه روز، کیفیت تصویر تغییر میکند. از این رو لازم است با هر بار تغییر میزان نور در محیط، Iris مجددا به صورت دستی تنظیم شود.

آیریس اتوماتیک (Auto Iris) دوربین مداربسته

در آیریس اتوماتیک، ورود نور به لنز دوربین به صورت اتوماتیک کنترل می شود. در این نوع از آیریس امکان تنظیم دریچه ی آیریس وجود دارد. با تغییر شدت نور محیط، دریچه ی آیریس باز و بسته می شود و به این ترتیب به ارائه تصاویر با کیفیت در شرایط نوری مختلف کمک می کند. آیریس های اتوماتیک به دلیل بهره مندی از تکنولوژی پیشرفته تر، قیمت بالاتری نسبت به آیریس های ثابت و دستی دارند. این نوع از آیریس ها در دوربین مداربسته، بیشتر مناسب محیط های بیرونی هستند که سطح نور متغیر است. آیریس های اتوماتیک یک نقطه ضعف دارند. آن هم این است که، ممکنه زاویه دید و فوکوس دوربین در صورت بیش از حد باز یا بسته شدن دریچه آیریس، به صورت جزئی تغییر کند.

دو نوع آیریس اتوماتیک وجود دارد:

  • DC Irisدر DC Iris، کنترل دریچه ی آیریس توسط مدار داخلی دوربین انجام می شود. به عبارتی کنترل موتور در دوربین است.
  • Video Irisدر Video Iris، کنترل دریچه ی آیریس توسط مدار کنترل کننده داخل لنز صورت می گیرد. به عبارتی کنترل این نوع آیریس در لنز است.

P-Iris ( آیریس دقیق)

p-Iris در واقع مدل پیشرفته آیریس های خودکار به حساب می آید. کنترل دریچه آیریس در P-Iris، به وسیله ی موتور های مکانیکی دقیق و با توجه به شدت نور محیط تنظیم می شود. معایب و مشکلات موجود در دیگر آیریس ها، در پی آیریس وجود ندارد. با توجه به اینکه قیمت پی آیریس از سایر مدل های گفته شده بیشتر است، بهتر است از آن ها فقط در موقعیت های حساس استفاده شود.

کاربرد انواع Iris دوربین مداربسته

انواع آیریس های دوربین مداربسته که در مطالب بالا با آن ها آشنا شدید کاربری های متفاوتی دارند. در این بخش نوع کاربری هر کدام را توضیح می دهیم:

  • اگر می خواهید دوربین مداربسته را در یک محیط اداری نصب کنید که فقط در ساعت های کاری نظارت داشته باشید، استفاده از دوربین مداربسته با آیریس دستی یا ثابت را به شما پیشنهاد می کنیم. با این انتخاب می توانید علاوه بر کاهش هزینه های خود، کیفیت تصویر مناسبی داشته باشید.
  • اگر قصد نصب دوربین مداربسته در محیط های بیرونی مانند حیاط یا پارکینگ را دارید، بهتر است از دوربین های مداربسته با آیریس اتوماتیک استفاده کنید. دریچه ی این آیریس ها بر اساس تغییر شدت نور محیط در طول شبانه روز تنظیم می شود و کمک می کند کیفیت تصویر بهتری داشته باشید.
  • در صورتی که قصد نصب دوربین در موقعیت های بسیار حساسی را دارید، پیشنهاد می کنیم از دوربین های مداربسته مجهز به P-Iris استفاده کنید. این موقعیت های حساس می توانند شامل: صندوق های مغازه یا فروشگاه ها، فضاهای تجاری مهم، طلا فروشی ها، بانک ها و… باشند. در این صورت می توانید تصاویر با کیفیتی داشته باشید. هم چنین در این حالت جزئیات تصاویر به راحتی قابل مشاهده است.